sobota, 8 sierpnia 2015

Smażone mleko na zimno :)


Witajcie :) 
Zapewne wiele z Was zastanawia się czym jest smażone mleko i jak się je robi?:) Jest to gotowana masa podobna do budyniu, którą wylewa się do płaskiego naczynia, czeka aż wystygnie, kroi w kwadraty i smaży. Nic trudnego, a smak może zaskoczyć niejedną osobę ;) Polecamy wypróbować w chłodniejsze dni podając na ciepło, a w cieplejsze jak dziś podawać na zimno, po lekkim schłodzeniu w lodówce. Przepis pochodzi z gazetki "Palce lizać".


Składniki:
500ml mleka
70g cukru
100g mąki pszennej
skórka z cytryny
kora cynamonu
2 jajka
mąka do panierki
opcjonalnie: cukier puder, cynamon

Przygotowanie: 

1. Do rondla wlej mleko, dodaj mąkę, cukier, korę cynamonu oraz skórkę z cytryny. Całość gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając ok 5 minut, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij garnek z ognia, odczekaj kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmij laskę cynamonu i wylej masą do płaskiego naczynia - najlepiej kwadratowego lub prostokątnego. Ważne by naczynie nie było zbyt duże, wlana do niego masa powinna mieć ok 2cm wysokości.



2. Gdy masa wystygnie, pokrój ją na kwadraty, nam wyszło 9 kwadratów. Każdy kawałek panieruj w mące, a następnie w jajku. Każdy kawałek wrzuć ostrożnie na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż do momentu gdy panierka będzie złocista. Usmażone kawałki wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


3. W wersji na ciepło każdą porcję obtocz w mieszance cynamonu i cukru pudru. Natomiast w wersji na zimno, ostudzone kawałki wstaw na 15-20 minut do lodówki, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Taka przekąska posmakuje każdemu miłośnikowi budyniu, oraz będzie ciekawostką dla gości. Czy ktoś może się oprzeć smażonemu mleku?:) 


11 komentarzy:

  1. A to mnie zaskoczyłyście, nigdy nie widziałam ani nie jadłam takiego smażonego mleka. Z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super! Takiego cuda nie znam, a mleczne smaki (szczególnie budyń<3) kooocham! <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smażone mleko? To tak absurdalnie brzmi.
    Pomysł genialny i może wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow jaki ciekawy pomysł! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widziałam już podobne przepisy, zapisałam nawet do wypróbowania i zapomniałam:)
    wygląda ciekawie, a że u mnie budyń wszyscy lubia to powinno im smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. o czymś takim nie słyszałam, ciekawe jak w smaku?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam, że mieszkając w Hiszpanii obżerałem się tym deserem niemal codziennie :D Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Swojego czasu przeżywałam ogromną fascynację tym przepisem, jednak nie wiadomo czemu nie skorzystałam z niego. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter