Witajcie :)
Zapewne wiele z Was zastanawia się czym jest smażone mleko i jak się je robi?:) Jest to gotowana masa podobna do budyniu, którą wylewa się do płaskiego naczynia, czeka aż wystygnie, kroi w kwadraty i smaży. Nic trudnego, a smak może zaskoczyć niejedną osobę ;) Polecamy wypróbować w chłodniejsze dni podając na ciepło, a w cieplejsze jak dziś podawać na zimno, po lekkim schłodzeniu w lodówce. Przepis pochodzi z gazetki "Palce lizać".
Składniki:
500ml mleka
70g cukru
100g mąki pszennej
skórka z cytryny
kora cynamonu
2 jajka
mąka do panierki
opcjonalnie: cukier puder, cynamon
Przygotowanie:
1. Do rondla wlej mleko, dodaj mąkę, cukier, korę cynamonu oraz skórkę z cytryny. Całość gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając ok 5 minut, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij garnek z ognia, odczekaj kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmij laskę cynamonu i wylej masą do płaskiego naczynia - najlepiej kwadratowego lub prostokątnego. Ważne by naczynie nie było zbyt duże, wlana do niego masa powinna mieć ok 2cm wysokości.
2. Gdy masa wystygnie, pokrój ją na kwadraty, nam wyszło 9 kwadratów. Każdy kawałek panieruj w mące, a następnie w jajku. Każdy kawałek wrzuć ostrożnie na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż do momentu gdy panierka będzie złocista. Usmażone kawałki wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3. W wersji na ciepło każdą porcję obtocz w mieszance cynamonu i cukru pudru. Natomiast w wersji na zimno, ostudzone kawałki wstaw na 15-20 minut do lodówki, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Taka przekąska posmakuje każdemu miłośnikowi budyniu, oraz będzie ciekawostką dla gości. Czy ktoś może się oprzeć smażonemu mleku?:)
Pychotka ;-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrobię:)
OdpowiedzUsuńA to mnie zaskoczyłyście, nigdy nie widziałam ani nie jadłam takiego smażonego mleka. Z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńAle super! Takiego cuda nie znam, a mleczne smaki (szczególnie budyń<3) kooocham! <3 :)
OdpowiedzUsuńSmażone mleko? To tak absurdalnie brzmi.
OdpowiedzUsuńPomysł genialny i może wykorzystam.
Wow jaki ciekawy pomysł! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwidziałam już podobne przepisy, zapisałam nawet do wypróbowania i zapomniałam:)
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie, a że u mnie budyń wszyscy lubia to powinno im smakować:)
Bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńo czymś takim nie słyszałam, ciekawe jak w smaku?:)
OdpowiedzUsuńPamiętam, że mieszkając w Hiszpanii obżerałem się tym deserem niemal codziennie :D Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSwojego czasu przeżywałam ogromną fascynację tym przepisem, jednak nie wiadomo czemu nie skorzystałam z niego. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuń